Vyno stiprumo ir cukraus koncentracijos matavimas – areometras, naudingas vyno gamybai ir alaus misos matavimui. Diapazonas: 0-30°Blg.
- Nevyrodančio testinio cilindro – plastikinis skysčio cilindras su patogia plokščia apačia, kuris niekada nesusidaužo, tai privalumas palyginti su stikliniais ekvivalentais.
Matavimo skalė su spalviniais žymėjimais:
Areometro skalėje žymimi spalviniai intervalai, kurie atitinka cukraus koncentraciją pagal tam tikrą fermentacijos etapą:
- Raudona zona (22 - 25 °Blg): Pradinė koncentracija, desertinis (saldus) vynas
- Geltona zona (15 - 22 °Blg): Pradinė koncentracija, stalo vynas (sausas)
- Aukso zona (9 - 11 °Blg): Pradinė koncentracija, alus
- Žalia zona (0 - 2 °Blg): Galutinė koncentracija, alus
- Raudona zona (-2 - 0 °Blg): Galutinė koncentracija, vynas
- Matavimo testinis cilindras su uždoriu: Testinis cilindras su uždoriu užtikrina, kad areometras neslystų, kai jis yra nešamas ar laikomas.
- Lengvas matavimas: Prietaisas labai lengvai naudojamas. Matavimas atliekamas tiesiogiai, be papildomų komplikacijų.
- Termometras areometrą: Termometras, esantis areometrą centre, matuoja skysčio temperatūrą, tiesiogiai kontaktuodamas su jo siena (kapiliarų galas), taip išvengiant iškraipymų.
Vinometras – tai cukraus matuoklis, skirtas vynui. Tai prietaisas, reikalingas greitam ir tiksliai nustatyti cukraus kiekį vyno gamybos mišinyje arba alaus misoje. Vinometras – tai areometras, įvertintas Ballingo laipsniais (°Blg) – 1°Blg maždaug atitinka 10 g cukraus 1 L sultyse (muste). Dėl dviejų skalės galite taip pat planuoti vyno stiprumą su jo pagalba.
Testinis cilindras, kuriame atliekamas matavimas, yra pagamintas iš plastiko, todėl, priešingai nei stikliniai analogai, jis yra nesulūžtantis.
Lengvas naudojimas: Areometrą reikia tiesiog įdėti į testinį cilindrą ir užpildyti jį tokiu skysčio kiekiu, kad plūduras laisvai plūduriuotų. Rezultatas skaitomas pagal viršutinį meniską.
Kadangi prietaisai kalibruoti 20°C temperatūroje, rekomenduojama matavimą atlikti būtent šioje temperatūroje, ką palengvina termometras, esantis vyno matuoklyje.
Vyno stiprumo planavimas:
1°Blg atitinka maždaug 10 g cukraus 1 L muste. Prieš pradėdami fermentaciją, musto cukraus lygis neturėtų viršyti 22°Blg!
Tarkime, kad matavimo rezultatas buvo 16°Blg. Toks cukraus kiekis muste leidžia gauti vyną su apie 7,3% alkoholio. Jei norite gauti vyną su 13% alkoholio, muste turėtų būti 260 g cukraus per litrą. Taigi reikia pridėti 100 g/L cukraus. Norint neviršyti musto cukraus lygio 22°Blg, cukraus kiekį reikia pridėti trimis dalimis: pirmąją – prieš pradėdami fermentaciją, antrąją ir trečiąją – septintąją ir dvyliktąją fermentacijos dieną.
Alus misos tyrimas:
Alaus misos cukraus lygio matavimas atliekamas taip pat, kaip ir vyno mišinio.
Komplektą sudaro:
- Plastikinis testinis cilindras
- Testinio cilindro kamštis
- Areometras su termometru
Diapazonas: nuo 0 iki 30°Blg.